Bài tập về câu điều kiện loại 0 và 1

Trước khi làm bài tập với tụi mình, hãy cùng xem lại lý thuyết một lần nhé!

Câu điều kiện loại 0

Câu điều hiện loại 1


Bài tập 1: Chia động từ sao cho phù hợp trong câu điều kiện .

  1. If I study hard, I (pass) this year’s exam.
  2. If the weather is fine, we (go) on a picnic.
  3. If I (go) to Paris, I will visit the Eiffel Tower.
  4. If they don’t invite me, I (go).
  5. If he (get) my email, he will send the information we need.
  6. If she travels to London, she (visit) the museums.
  7. If I (get) the money, I will buy a mobile phone.
  8. If you make trouble, I (send) you to the principal.
  9. If I (have) enough time this evening, I will watch a movie.
  10. If he has money, he (lend) me what I need.

Bài tập 2: Chọn đáp án đúng.

  1. If I………………money, I………………….a new uniform.

A. have/will buy

B. has/will buy

C. had/will buy

D. had/would buy

  1. If he…………exercises, he……………play soccer.

A. doing/can

B. does/could

C. does/can

D. did/could

  1. If they ……………to work, they………………no money.

A. didn’t go/can get

B. don’t go/will get

C. don’t go/got

D. doesn’t go/can get

  1. If you ……to go out, you ………the homework.

A. wanted/could do

B. wanted/could did

C. want/coud do

D. want/should do

  1. I …………you double if you …………the work finished by Sunday.

A. will pay/get

B. would pay/got

C. would paid/get

D. A&B

  1. If anyone rings for me, please tell them I……… back in the office at 4 o’clock.

A. would be

B. will be

C. be

D. am

  1. If you ……………enough sleep you ……………….a headache.

A. don’t get/get

B. don’t get/got

C. don’t get/will get

D. get/will get

  1. If water is heated to 100oC it………………to steam.

A. turned

B. will turn

C. turn

D. turns

  1. If you eat fast-food everyday you…………………fat.

A. would get

B. gets

C. get

D. would get

  1. If he………………well, he can get a good job.

A. learn

B. learns

C. learned

D. A &B


Bài tập 3: Chia động từ đúng.

  1. If you __________ (expose) phosphorus to air, It __________ (burn)
  2. If you __________ (heat) ice, it __________ (turn) to water.
  3. If metal __________ (get) hot, it __________ (expand)
  4. If you __________ (stand) in the rain, You __________ (get) wet
  5. If anyone __________ (ring) the bell, don’t __________ (open) the door.
  6. If my father __________ (not, sleep) well, he __________ (drink) coffee before going to bed
  7. If you__________ (press) this button, the machine __________ (stop)
  8. If you__________ (multiply) 6 to 8, you__________ (get) 48
  9. If anyone __________ (call), say that I__________ (be, not) at home.
  10. If you__________ (go) to the Post Office, you__________ (mail) this letter for me.

Đáp án

Bài tập 1:
  1. If I study hard, I will pass this year’s exam.
  2. If the weather is fine, we will go on a picnic.
  3. If I go to Paris, I will visit the Eiffel Tower.
  4. If they don’t invite me, I will not go .
  5. If he gets my email, he will send the information we need.
  6. If she travels to London, she will visit the museums.
  7. If I get the money, I will buy a mobile phone.
  8. If you make trouble, I will send you to the principal.
  9. If I have enough time this evening, I will watch a movie.
  10. If he has money, he will lend me what I need.
Bài tập 2
  1. A
  2. C
  3. B
  4. D
  5. A
  6. B
  7. C
  8. B
  9. C
  10. B
Bài tập 3
  1. expose
  2. heat
  3. gets
  4. stand
  5. rings
  6. doesn’t sleep, drinks
  7. press, stops
  8. multiply, get
  9. calls, am not
  10. go, mail
Chủ đề liên quan
Bài tập về câu điều kiện loại 0 và 1

Cùng chuyên mục

Xem nhiều hôm nay